Gezondheid

Waarom naar psycholoog GZ?

Naar de psycholoog gaan is een stap die je zelf misschien niet snel zou zetten. Veel mensen denken dat je pas naar de psycholoog hoeft te gaan als je er helemaal doorheen zit, langdurig mentale problemen hebt of wanneer je met niemand anders kunt praten. Dit is echter alles behalve waar. Naar de psycholoog GZ gaan kan voor iedereen positieve gevolgen opleveren. Maar wat is de reden hier eigenlijk voor? Dat willen we je in deze blog graag vertellen, dus lees vooral verder!

Psycholoog GZ: een objectief perspectief

We vragen vaak advies aan vrienden en familie wanneer we onszelf in een situatie bevinden waar we zelf niet uitkomen. Het nadeel hiervan is echter dat vrienden en familie dicht bij je staan en soms zelf te maken hebben met de situatie. Wanneer je met een psycholoog praat krijg je advies vanuit een objectief standpunt. De psycholoog GZ heeft namelijk niks te maken met de situatie. Ook kan het soms gewoon gemakkelijker zijn om er alleen met de psycholoog over te praten zonder dat je het hebt voorgelegd aan de mensen om je heen.

Eigen rol in het verhaal

Een psycholoog houdt je vaak een spiegel voor en probeert je te laten inzien wat jouw rol is in een situatie. Dit zorgt er voor dat je veel over jezelf leert. Je komt er bijvoorbeeld achter waarom je een bepaalde reactie hebt of waarom je een bepaald gedragspatroon toont. De psycholoog GZ zet je aan het werk om anders om te gaan met situaties en jezelf te verplaatsen in een ander. Het wordt hierdoor gemakkelijker om problemen op te lossen en je leert hoe je in de toekomst beter kunt handelen in een soortgelijke situatie.

Praten is belangrijk

Wanneer je naar de psycholoog GZ gaat dan vertel je over je dag of over je week. Je staat nogmaals stil bij bepaalde momenten en komt er misschien dan pas achter welk emotioneel effect dit op je heeft gehad. Als je met niemand praat over wat je dagelijks meemaakt dan stop je het weg. Dit kan zorgen voor een opstapelend effect wat kan resulteren in meer stress en zorgen. Het is dus altijd goed om met iemand te praten over wat je meemaakt en zo komen er wellicht diepere zaken naar boven die je voor langere tijd dwars zaten.

Mentale gezondheid

Ook al heb je over het algemeen een goede mentale gezondheid, het kan alsnog een goed idee zijn om met een psycholoog GZ te praten. De psycholoog GZ kan jou namelijk trainen om mentaal sterker te worden. Daarnaast onderhoud je door te praten met een psycholoog je mentale gezondheid. Je staat echt even stil bij hoe je je voelt en of je op het moment gelukkig bent. De psycholoog is optimaal getraind in het begeleiden van jouw mentale pad en kan je helpen de bron te vinden waarom iets niet lukt zoals je wilt. Daarnaast is een psycholoog ook behulpzaam bij het maken van keuzes die invloed hebben op je toekomstige leven. Het is dus zeker de moeite waard om naar een psycholoog te gaan voor veel verschillende redenen!