“40 views. Meer kijkers had mijn video niet. En na een week stond de teller pas op 42”, een uitspraak die ik regelmatig hoor van bedrijven. Zo ook deze ene keer:

Even geleden heb ik een korte bedrijfsfilm geproduceerd voor een klant die graag een video wilde voor op de corporate website. Het werd een pakkende, wervende video, waarop de opdrachtgever enthousiast reageerde. Het resultaat was een professionele en mooie video, alleen de views bleven achter. En dat kwam als volgt:

Tot mijn grote schrik kon ik de video namelijk niet terug vinden op de website. Wat bleek? De video was niet prominent op de website aanwezig, maar weggestopt op een subpagina (embedded vanaf YouTube). Er werd niet veel met de video gedaan, wat niet alleen zonde is van de moeite, maar ook van het geld. De video werd maar door een kleine groep mensen gezien en had daardoor niet het gewenste effect.

Deze case komt vaker voor dan je verwacht: bedrijven willen een goede video en denken vervolgens dat ze er dan zijn. De video en YouTube doen de rest. Niets is minder waar. Bedenk je dit maar eens: elke dag worden er tienduizenden video’s op YouTube gepost; de kans dat jouw video vanzelf boven komt drijven en gevonden wordt is praktisch nul. Het is dus belangrijk om je video vindbaar te maken en actief te promoten. Hoe krijg je zoveel mogelijk kijkers?

Video-optimalisatie

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van zoekmachine-optimalisatie (SEO). Je kan niet alleen je website ideaal indelen voor de indexrobot van Google, maar ook je video’s. Zorg allereerst voor een pakkende titel. De ideale titel is er een die de kijker nieuwsgierig maakt, die de lading dekt en die niet te lang is om te lezen. Vergeet bovendien niet om je keyword in de titel te gebruiken. Gebruik daarnaast goede, relevante tags waarop gebruikers zoeken. Tot slot kun je een beschrijving geven van je video. Denk daarbij aan het feit dat alleen de eerste twee regels in de YouTube zoekresultaten zichtbaar zijn. Hier kun je de belangrijkste informatie kwijt (bijvoorbeeld de URL van je website en een korte, pakkende samenvatting). De overige content en informatie over de video wordt pas zichtbaar wanneer iemand op ‘meer informatie’ klikt.

Promoot je video

Promoot de bedrijfsvideo op verschillende social media (tip: laat deze ook posten door verschillende werknemers voor een zo groot mogelijk bereik). Bovendien kun je je nieuwsbrief of blog verrijken met de nieuwe video. Vergeet hier vooral niet om Google+  mee te nemen. Hierdoor kan je video als rich snippet meegenomen worden in de Google resultaten (hierover vertel ik in mijn volgende blog meer).

– Zorg dat je video embedded kan worden op andere websites. Hoe hoger het aantal sites waar je video embedded staat, hoe hoger het aantal potentiële kijkers.

– Tot slot kun je er op YouTube ook voor kiezen om annotations te gebruiken (opmerkingen en links die je over je film heen kunt plaatsen), subtitles te plaatsen of op het eindscherm thumbnails te plaatsen naar andere video’s van jouw bedrijf.

– En vergeet tot slot niet om je video prominent op je website te plaatsen. Je kunt zelfs gebruik maken van de functie auto-start wanneer mensen op je website komen, maar pas hier wel mee op. Niet iedere kijker waardeert het als video’s automatisch starten bij het laden van de website.

Promoot je video dus actief en je zult zien dat de teller van het aantal views langzaam zal toenemen.

Succes!