Gezondheid

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Het is dan ook heel frustrerend als je niet in slaapt komt of andere slaapproblemen hebt. Hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Wie houdt er immers nou niet van slapen? Hier een paar tips voor een goede nachtrust.

Voorbereiden

Sneller in slaap vallen gebeurt natuurlijk niet zomaar. Hier moet je wel een paar dingen voor doen. Ook voor het slapen gaan kan je meerdere dingen doen om ervoor te zorgen dan je een betere nachtrust hebt. Sporten en bewegen in de ochtend of in de middag helpt ervoor te zorgen om sneller in slaap te komen. Zo maak je niet alleen je geest moe maat ook je lichaam en ga je sneller slapen. Ga 2 tot 3 uur voor het slapen gaan niet meer eten. Door vast voedsel krijg je weer energie en zal je moeilijker in slaap komen. Dit voedsel wordt nachts ook minder goed verwerkt dus het is ook niet heel goed voor je. Gebruik ook geen cafeïne, sterke thee, nicotine of drugs in de avond. Hierdoor zal je ook eerder wakker blijven en krijg je geen goede nachtrust van. Probeer ook je telefoon, laptop en tv te vermijden. Door het blauwe licht van deze apparaten wordt het moeilijker om in slaap te komen.

Om beter te kunnen slapen kan je ook ontspanningsoefeningen doen. Doe bijvoorbeeld wat ademhalingsoefeningen om op rust te komen. Of luister naar rustige muziek en ga mediteren voor het slapen gaan. Yoga en mindfulness helpen ook heel goed voor een goede nachtrust. Hierdoor maak je je hoofd helemaal leeg en ben je meer ontspannen dan normaal. Zo kan je beter slapen en ook dieper en lager blijven slapen.

Tijdstip

Probeer in een vast slaapritme te komen. Dit zou ook heel goed helpen om een goede nachtrust te krijgen. Doe dit ook bij het opstaan. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan. Overdag een dutje doen kan je beter overslaan. Hierdoor heb je meer energie in de avond over. Lukt het na een tijdje nog steeds niet om in slaap te komen? Ga dan een boek lezen of naar rustige muziek luisteren. Doe dit het liefst in een andere kamer. Dit gaat je helpen om moe te worden en hierdoor krijg je een betere nachtrust.

De slaapkamer

Zorg ervoor dat je comfortabel in je bed kan liggen. Dus een goed matras en goede kussens. Een donker kamer is het best om in slaap te komen. Het klimaat in je kamer is ook heel belangrijk. Het kan beter iets te koud zijn dan te warm. Je hebt altijd je dekens nog. Verwijder je telefoon, laptop en tv van je kamer. Zo kom je ook moeilijker in de verleiding om deze te gaan gebruiken. Raak je snel afgeleid door geluiden om je heen? Draag dan oordopjes in de nacht. Zo heb je geen last van een snurkende partner of lawaai van buiten bijvoorbeeld.