Anders

Je wonden goed kunnen behandelen met een koelelement

Ben je iemand die vaak een ongeluk heeft? Een klein sneetje tijdens het koken? Of een verzwikte enkel na het sporten? Dat is heel erg vervelend. Echter scheelt het heel erg per persoon. De ene heeft om de haverklap wel eens een wondje terwijl de anderen juist jarenlang zonder een wondje overal onderuit komt. Om al je wonden goed te kunnen behandelen heb je sommige dingen altijd nodig, zoals een koelelement. Ben je benieuwd wat jij nodig hebt? Lees dan verder. 

Even koelen met een koelelement 

Het gebeurt vaak tijdens sporten; het omzwikken van je enkel. Ook kan het gewoon tijdens het lopen gebeuren. Wanneer het gebeurt, kun je wat pijn rondom de enkel ervaren. Het is dan juist goed om je enkel even te koelen. Dat koelen door je door middel van een koelelement. Een koelelement is een koud pakje. Het koelelement wikkel je in een doek en leg je op de enkel. Het is altijd belangrijk om het koelelement ergens in te wikkelen. Dit kan een doek zijn, maar bijvoorbeeld ook een t-shirt als je niets anders in de buurt hebt. Het is belangrijk dat je altijd korte periodes de elementen gebruikt. Na het verzwikken van je enkel kun je het beste twintig minuten het koelelement op de enkel leggen en dan twintig minuutjes niet. Zo weet je zeker dat je de elementen goed gebruikt. 

Een goede stevige pleister 

Wanneer je niet zo handig bent tijdens het koken, kan het weleens voorkomen dat je een sneetje in je vinger krijgt. Het is dan vooral belangrijk dat je een stevige pleister om het wondje heen kan vechten. Zeker wanneer een pleister niet goed genoeg is, heb je een stevig verband nodig. Dit wordt ook wel een wonddrukverband genoemd. Met een wonddrukverband oefen je druk op de wond uit zodat je niet te veel bloed kan gaan verliezen. Hierbij is het belangrijk dat je het wonddrukverband strak genoeg op de wond hebt en van de pols naar het hart toe omwikkelt. 

Heel goed schoon 

Wanneer je een wondje hebt, is het altijd belangrijk dat je het verbindt met een steriel gaasje. Hierdoor kunnen er namelijk geen infecties in de wonden komen. Het steriel gaasje zorgt ervoor dat de wond snel zal helen. Ook wanneer je het moet verbinden om naar de dokter te gaan, is het gebruik van een steriel gaasje heel erg belangrijk. Denk hier dus altijd goed aan. 

Een ongelukje zit altijd in een klein hoekje. Zeker als je niet zo handig bent, kan het wel eens gebeuren dat je een klein wondje krijgt. Ook kan het gebeuren dat je een bult krijgt op je voorhoofd, op je knie of bijvoorbeeld rondom je enkel. Hiervoor is een koelelement heel erg belangrijk. Met een koelelement kun je namelijk goed de pijn verlichten en de zwelling laten verminderen. Voor de wondjes zijn pleisters heel erg handig om in huis te hebben. Wanneer het een te diepe wond is, is het belangrijk om de wond steriel en goed te verbinden. Zo heb je de minste kans op infecties en kan de dokter het juist behandelen.