School

Help! Ik weet niet wat ik moet studeren! 

Je hoort het steeds vaker: “ik vind geen enkele opleiding leuk”, en dat is niet per se iets geks. Een studiekeuze maken is niet gemakkelijk. Sommige mensen weten al wat zij willen worden vanaf jongs af aan, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval. Het kiezen van een opleiding kan zeker een uitdagende en zelfs stressvolle tijd zijn voor iemand die wel graag wilt studeren. Je wilt natuurlijk niet de verkeerde keuze maken, maar je wilt ook dat de studie die je kiest goed bij je past. Maar, ook al kan het een lastige fase zijn, er zijn gelukkig wel veel verschillende stappen die je kan nemen om je te helpen bij het maken van jouw studiekeuze.  

Leer goed jezelf kennen 

Een van de belangrijkste stappen is ervoor zorgen dat jij jezelf goed kent. Misschien klinkt dit wel een beetje cliché, maar toch is het wel zo. Je moet even stilstaan bij al jouw kwaliteiten, en wat jij leuk vind. Denk hierbij vooral na over jouw interesses, jouw sterke, maar ook zwakke punten, jouw persoonlijkheid en vooral ook jouw doelen in het leven. Een paar vragen die je aan jezelf kan stellen zijn bijvoorbeeld: wat vind ik echt leuk om te doen? Waar ben ik echt goed in? Wat zijn mijn doelen in mijn carrière en leven op de lange termijn? Door goed begrip te hebben over jezelf en wat jij leuk en motiverend vind, kan je waarschijnlijk al veel leren over jezelf!   

Neem een kijkje bij verschillende studie opties 

Voordat je gaat studeren, of je nou weet wat je wilt doen of niet, is het zeker geen slecht idee om wat onderzoek te gaan doen bij verschillende opties van studiekeuzes. Er zijn natuurlijk eindeloze studie opties beschikbaar voor iedereen, dus als je al je mogelijkheden kan bekijken, waarom zou je dat niet doen? Je kan kijken voor open dagen bij universiteiten of hogescholen, praat met studenten die verschillende opleidingen volgen voor meer inside informatie over de studie en wat het programma precies inhoudt, of ga zelfs langs een studiekeuze adviesbureau! Met deze stappen kan je veel beter inzicht krijgen over wat je kan verwachten van opleidingen.  

Probeer wat ervaring op te doen 

Nog een hele belangrijke, en misschien ook wel de handigste tip, is probeer een beetje ervaring op te doen om je te helpen met een studiekeuze maken. Natuurlijk kan dit dus gedaan worden door een open dag te volgen of naar een adviesbureau te gaan, maar er zijn talloze opties om nog betere ervaring op te doen om jezelf en jouw keuzes te helpen. Door middel van stages lopen, vrijwilligerswerk doen, bijbaantjes of meeloopdagen doen bij bedrijven die jou interesseren kan al veel voor je betekenen. Zo kom je er snel genoeg achter wat wel en niet bij jouw past, en wat jij nou oprecht leuk vind en je blijft motiveren, misschien wel voor altijd!