Feest

Escape rooms kun je ook thuis bouwen

In 2013 opende in Nederland de eerste escape room in alle jaren erna zijn vele escape rooms geopend. Je vindt ze door het hele land met veel soorten thema’s van bankkluizen tot koelcellen en van metrostations tot een gevangenis. Men zegt dat als het escape-virus zich heeft toegeslagen bij je, je er niet meer vanaf komt. Er zijn een heleboel soorten escape spellen die je kunt doen op locaties, online, maar je kunt ook thuis jouw eigen room maken. Hieronder wat handige tips. 

Escape rooms vertellen een verhaal

De basis van goede escape rooms zijn een goed verhaal die verteld wordt en waardoor je heen wordt geleid. Je kunt denken aan het onschadelijk maken van virussen, het hacken van een computer of het vinden van een ouderwetse sleutel. Door bijvoorbeeld geluidsopnames te maken kun je het verhaal kracht bij zetten en zo meer gevoel te krijgen bij het thema. Ook brieven of filmpjes zijn een goede ondersteuning tijdens het proces waarbij het verhaal opgelost moet worden. 

Een groep heeft begeleiding nodig

Dat een groep opgesloten zit in een escape rooms is natuurlijk vanzelfsprekend, maar dit betekent niet dat er geen begeleiding is. Er is altijd iemand die met je meekijkt of alles goed gaat, er niemand in paniek raakt en er geen problemen ontstaan. Zelf kun je door middel van een webcam controle houden op de situatie in de kamer en de groep op die manier begeleiden. 

In sommige gevallen zijn er ook hints nodig omdat de groep serieus vastloopt. Je kunt denken aan het maken van een briefje en deze onder de deur door schuiven of een appje sturen naar een van de telefoons. 

De benodigdheden voor escape rooms thuis

Natuurlijk is het de bedoeling dat de kamer een thema krijgt, want zo kun je dingen daadwerkelijk verstoppen zonder dat het opvalt. Hierbij moet je dus rekening houden met het verhaal, want een computer hacken in een koelcel is een beetje een rare situatie. Het is ook niet nodig om van alles aan te schaffen, maar kijk thuis eens rond. Kijk op zolder wat er nog aan oude spullen ligt die kunnen helpen bij zowel de puzzels als bij de aankleding van je thema. 

Daarnaast heb je natuurlijk puzzels nodig. Denk hierbij aan geheimschriften, fysieke puzzels en rekenpuzzels die hints bevatten. Ga vooraf op zoek naar de mogelijkheden en kijk of je hierin ook een hint kan verstoppen op een subtiele wijze. 

Het zelf bouwen van escape rooms is leuk omdat je in huis de vrijheid hebt om dit keer op keer aan te passen. Je kunt zelfs met een groep vrienden zeggen dat er 2 of 3 kamers bedacht worden en je er zo een leuke avond van maakt met elkaar door om en om de escape room van het andere team in te gaan. In elk geval zijn de opties, ook voor thuis, eindeloos en hoef je er niet veel geld aan te besteden om er toch je brein aan het werk te zetten.