Huis

De sedumtray

Sedum cassettes, groendak trays of sedumtray. Als je interesse hebt in het aanleggen van een sedumdak, dan zijn deze woorden je vast niet ontgaan. Verschillende benamingen, maar allemaal dezelfde betekenis. Het zijn een soort van plantenbakken waarin vetplanten (sedum) zijn geplant. Deze bakken hebben een rechthoekige of vierkante vorm en zijn vrij ondiep. Vaak kun je via een kliksysteem een sedumtray aan een ander vastmaken. Hierdoor leg jij heel snel en gemakkelijk je sedum dak aan. 

Traditioneel of lichtgewicht sedumtray

Een sedumtray wordt gebruikt voor de opbouw van sedumdaken. Dit kan twee soorten systemen hebben, namelijk een traditioneel of een lichtgewicht systeem. Een traditionele is het meest geschikt voor de vetplanten. Maar dit systeem heeft een verzadigd gewicht van 80-85 kilogram per vierkante meter. Kan jouw dak dat gewicht niet aan? Is de dakconstructie van jouw schuur bijvoorbeeld hier niet sterk genoeg voor? Dan kun je ook kiezen voor een lichtgewicht systeem. Dit is ideaal voor daken met een maximaal verzadigd gewicht van 50 kilogram per vierkante meter. Voor dit systeem gebruik je dan ook een lichtgewicht sedum cassette of sedumtray. Op die manier kunnen dus verschillende sedumdaken gemaakt worden en is er voor iedereen wel een optie. 

Sedumtrays versus sedum matten

Op de markt bestaan er ook nog matten. Dit is een andere manier om sedum om je dak te plaatsen. Ze lijken eigenlijk heel erg op normale grasmatten. Maar in plaats van gras groeien er vetplanten op. Het grootste verschil tussen de trays en matten is de opbouw van de lagen. Waar de drainage- en substraatlaag al verwerkt zijn in de sedumtray, is dit niet het geval bij de matten. Die worden dan los geleverd. 

Aan de slag!

Voordat je gaat beginnen met de aanleg van een sedum dak, is de belangrijkste vraag: is mijn dak geschikt? Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan of jouw gemeente hiervoor subsidie geeft. Dit doen ze namelijk en scheelt jou weer geld! Tuurlijk zijn er nog andere vragen, maar dit is in ieder geval de basis. Heb jij alle voorbereidingen getroffen? Dan gaan we beginnen met de aanleg. 

  1. Meet de oppervlakte van je dak in vierkante meters. Rond dit af naar boven of naar beneden. 
  2. Onderzoek of je dak is voorzien van een wortelwerende laag. Nee? Leg dan een anti-worteldoek neer. 
  3. Controleer of de waterafvoer in orde is. 
  4. Plaats de trays direct op je dak en klik of maak ze aan elkaar vast. Als het niet helemaal past, zaag dan de tray op maat. Let hierbij erop dat het afgezaagde deel naar de andere tray is gedraaid en niet naar de rand van het dak. 
  5. Voor een goede waterdoorlatende afwerking kun je nog een rand van grind om de trays leggen.

En de klus is geklaard! Nu heb je zelf je sedum dak aangelegd met een sedumtray. Als je dit toch liever door iemand anders wil laten doen, kan dit natuurlijk ook. Genoeg specialisten bieden deze service aan.