Vakantie

Alanya – Zonovergoten halte aan de Turkse Riviera

In het diepe zuiden van Turkije verwelkomt de Turkse Riviera elk jaar meer zon- en zee-aanbidders. Deze riviera strekt zich uit over liefst vier provincies aan de zuid- en westkust van Turkije. Je kunt dus terechtkomen bij de Middellandse Zee (gericht op Cyprus) of bij de Egeïsche Zee (gericht op Griekenland). De kust belooft droge zomers en zachte winters met wat buien. Ga je in de zomer naar bijvoorbeeld Bodrum of Alanya aan de Turkse Riviera? Dan kun je dagtemperaturen van boven de 30 graden verwachten. Ook 50 graden komt soms voor. De kust is behoorlijk veilig voor vakantiegangers en de prijzen zijn er nog heel aardig. Zo spotgoedkoop als tien jaar terug is het niet meer. Als je het echter afweegt tegen de Nederlandse prijzen kun je nog lekker goedkoop genieten aan deze riviera.

Alanya als bestemming

Twee dozijn vakantieplaatsen zijn van belang aan deze erg lange kust. Tot de meest bekende horen Marmaris, Kusadasi, Bodrum en Antalya. Bij de laatste is een internationaal vliegveld. Sinds 2010 kun je direct vliegen op het oostelijk van Antalya gelegen Alanya en dat scheelt snel twee uur reistijd wanneer je eerst naar Antalya zou vliegen. De kustplaats ligt op een schiereiland met het Taurusgebergte in het achterland. In de middeleeuwen was het een versterkte plaats van de Seldjoeken die hun stad beschermden tegen Mongoolse aanvallen. Later kwam de stad toe aan het Ottomaanse rijk. Symbool van de stad is de 13e-eeuwse Rode Toren (Kizil Kule) bij de haven.

Puike stranden

Natuurlijk ga je naar de riviera voor het strand. Alanya heeft twee grote. Westelijk strekt zich de drukke Cleopatra Beach uit. Veel zand en daar doorheen nog wat fijne kiezel. Positief is dat dit strand goed wordt schoongehouden en goed geoutilleerd is. Er zijn voldoende strandtenten, douches en toiletten. Aan de oostkant van de stad ligt de concurrent: Keykubat Beach. Dit strand heeft dezelfde structuur als Cleopatra Beach.

Commercieel en authentiek in Alanya

Winkelen kan een avontuur worden deze badplaats. Want het hele centrum doet zich voor als een gigantische bazaar. Bedenk wel dat de aangeboden merkproducten allemaal namaak zijn. Er zijn zoveel stalletjes, kraampjes en uitstallingen dat je weinig meer van de oude gebouwen zelf ziet. De gebouwen zijn achter de reclames van Hugo Boss en Armani verdwenen. Authentieke gebouwen vind je wel oostelijk van de stad, een paar honderd meter van de Rode Toren. Hier valt een oude scheepswerf te bezoeken, aangelegd in opdracht van een sultan. Heel interessant om antieke ankers te bekijken en de gereedschappen waarmee aan de schepen werd gewerkt. Ook is er een replica schip uitgestald.

Piratentijd

Leuk is ook dat je vanuit de stadshaven boottrips kunt regelen. Het zijn vrij kleine boten, goed voor zo’n 20 passagiers. Er drijven vaak ook complete piratenschepen die je aan boord uitnodigen. Ga je met een van de piratenschepen mee, dan zet je koers naar de beroemde grotten van Alanya in de directe omgeving. Zo kom je onder meer terecht bij de Piratengrot. Vaak is er ook even tijd voor een strandtent. Bodrum is een plek die je ook gezien moet hebben als je naar Turkije gaat.

27vakantiedagen.nl – Turkije