Auto

5 zaken om rekening mee te houden bij een autoverzekering afsluiten

Iedereen die zijn of haar auto in het Nederlandse verkeer wil brengen dient er verplicht voor te kiezen om een autoverzekering af te sluiten. Deze verzekering is dan ook één van de weinige die in Nederland op de lijst met verplichte verzekeringen is terug te vinden. Het verzekeren van je auto kan echter gebeuren op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om ze gewoon WA te verzekeren, maar kan je eventueel ook kiezen voor een uitgebreidere variant zoals de WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze laatste twee exemplaren geldt dat ze wel een stukje duurder zijn. Hoe dan ook, zou jij graag vijf belangrijke zaken willen ontdekken waar je zeker rekening mee dient te houden bij het afsluiten van een verzekering voor je auto? Lees dan vooral snel verder!

1.) Welk soort autoverzekering is voor jou de beste keuze?

Het eerste en eigenlijk tevens ook meest belangrijke punt om rekening mee te houden bij het afsluiten van een autoverzekering is het type verzekering waar je voorkeur naar uitgaat. Wat dit betreft is het zeer belangrijk om te beseffen dat de gekozen autoverzekering altijd in lijn moet liggen met twee belangrijke zaken. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. De waarde waar je auto over beschikt;
  2. Het aantal kilometers die je met de auto op jaarbasis gaat afleggen;

De antwoorden op bovenstaande vragen zullen uiteindelijk bepalen of je voldoening gaat nemen met de wettelijk verplichte WA-verzekering of je toch maar gaat kiezen voor een uitgebreider exemplaar zoals de WA+ beperkt cascoverzekering of de zogenaamde allrisk. Enkel en alleen voor deze laatste geldt overigens dat ze de zelf veroorzaakte schade indekt. Wanneer je dus met andere woorden graag zo optimaal mogelijk verzekerd wenst te zijn zal de keuze voor dit type van autoverzekering de meest voor de hand liggende zijn. Let wel, dit is wel ook de duurste optie.

2.) Welke financiële middelen heb je beschikbaar voor je autoverzekering?

Natuurlijk is het slechts één ding om een keuze te maken tussen de verschillende soorten autoverzekeringen die er bestaan. Je zal er namelijk ook rekening mee moeten houden dat bijvoorbeeld een allrisk autoverzekering afsluiten steevast gepaard gaat met behoorlijk stevige kosten. Deze kosten zullen lang niet voor iedereen even eenvoudig te betalen zijn. Voordat je een definitieve keuze maakt met betrekking tot het soort autoverzekering die je gaat afsluiten is het dus altijd interessant om even grondig voor jezelf uit te maken welke premie voor jou haalbaar is.

3.) Let goed op het eigen risico van je autoverzekering

Eén van de zaken die nog altijd ongelofelijk vaak over het hoofd wordt gezien bij een autoverzekering afsluiten is het eigen risico dat wordt gehanteerd. In zowat alle gevallen geldt voor verzekeraars dat ze ervoor kiezen om een standaard eigen risico te hanteren. Dit eigen risico wordt als het ware bepaald aan de hand van de gulden middenweg tussen enerzijds de premie die je moet betalen voor je autoverzekering en anderzijds het bedrag dat je bij het ontstaan van bepaalde schade zelf moet ophoesten. Wat veel mensen echter niet weten is dat het perfect mogelijk is om het eigen risico (binnen bepaalde limieten uiteraard) aan te passen. Dit kan er in de praktijk zomaar voor zorgen dat je periodieke verzekeringspremie een behoorlijk stuk voordeliger gaat uitvallen.

Indien je graag de periodieke verzekeringspremie van je autoverzekering wil drukken zonder dat je daarbij moet gaan snoeien in de dekkingen waarop je kan rekenen kan het dus zonder meer interessant zijn om even de mogelijkheden te bekijken met betrekking tot het aanpassen van het eigen risico van je autoverzekering. Heel wat mensen hebben dit onderhand reeds gedaan waardoor ze echt een significante besparing hebben weten te realiseren op hun autoverzekering.

4.) Kan een kilometerverzekering voor jou een interessante keuze zijn?

Er zijn op de markt verschillende vormen van autoverzekeringen terug te vinden. In eerste instantie is er natuurlijk de gewone standaard autoverzekering, maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een zogenaamde kilometerverzekering? Voor deze laatste verzekering geldt dat de berekening van de premie zoals de naam reeds laat vermoeden gebeurt aan de hand van het aantal kilometers die je op jaarbasis aflegt. Ben jij iemand die eigenlijk niet zoveel kilometers aflegt en wil je graag hebben dat dit gegeven een positieve impact heeft op je te betalen verzekeringspremie? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat het afsluiten van een kilometerverzekering daarvoor kan zorgen.

Heel wat mensen kiezen er tegenwoordig voor om de auto steeds minder vaak uit de garage te halen. Dit zorgt ervoor dat heel wat kleine afstanden die vroeger met de auto werden afgelegd tegenwoordig worden uitgevoerd met bijvoorbeeld de fiets of zelfs gewoon te voet. Op het eerste zicht lijkt dit misschien geen grote impact te hebben op het totale aantal kilometers die je gaat afleggen, maar schijn bedriegt. Op jaarbasis kan de auto vaker in de garage laten staan voor kleine ritten wel degelijk een significant verschil uitmaken. Dit zou er dan ook zomaar voor kunnen zorgen dat het afsluiten van een kilometerverzekering via Diks.nl voor jou wel degelijk interessant wordt.

5.) Zijn er eventueel nog extra dekkingen vereist voor je auto of niet?

Tot slot kan het ook zeker geen kwaad om jezelf even af te vragen of je mogelijks niet nog één of meerdere extra dekkingen wenst af te sluiten voor je auto. Een vaak afgesloten dekking is bijvoorbeeld deze die pech onderweg indekt. Deze extra dekking voor je autoverzekering kan in het bijzonder interessant zijn voor mensen die vaak onderweg zijn. Bij het afsluiten van een dergelijke aanvullende polis op je verzekering is het bovendien ook altijd interessant om even te kijken naar het dekkingsgebied dat voorhanden is. Ben jij iemand die er bijvoorbeeld minstens één, maar vaak meerdere keren per jaar voor kiest om met de auto naar het buitenland te trekken? Dan is de kans bijzonder groot dat je ook een dekking zal willen voorzien voor het buitenland. Let wel, voor elke extra dekking die je toevoegt aan je autoverzekering geldt uiteraard dat ze de kostprijs ervan de hoogte in stuwt. Bedenk jezelf dus altijd of de dekking in kwestie de meerprijs echt waard is voor een auto verzekeren of niet.