Het zal je vast niet ontgaan zijn: sinds enige tijd kun je op Youtube je video ook omzetten in een 3D-versie. Het idee is dan dat je, met of zonder 3D-brilletje, jouw zelfgemaakte video transformeert tot iets geweldigs om naar te kijken.

Veel bioscoopfilms zijn momenteel in 3D, dus online video kan daar niet bij achterblijven, moet de gedachte geweest zijn. Maar voegt deze feature eigenlijk iets toe? Nou nee. Het begint er al mee dat je een 3D-bril nodig hebt voor een optimale kijkervaring; ik weet niet hoe het met jou zit, maar op mijn bureau ligt er geen.

Scheel kijken
Geen nood, je kunt ook de optie “no glasses” kiezen , en de 3D-video zonder bril kijken. Daarvoor moet je (geen grap) scheel kijken om het 3D-effect te kunnen zien. Er zijn video’s waarin uitgelegd wordt hoe je dat het beste doet (http://www.youtube.com/watch?v=zBa-bCxsZDk). Mij hielp het niet om de video in 3D te zien. Wel kreeg ik er hoofdpijn van. In het menu onderaan de video kun je overigens ook andere 3D viewing methods aanvinken voor als je wel ergens een 3D-brilletje hebt liggen. Afhankelijk van de bril kun je kiezen voor red-cyan, green-magenta, of blue-yellow.

3D in Youtube

Onbevredigend
Met deze kijkopties lukt het wel om de video in 3D te zien, maar toch is het meestal onbevredigend. Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat de meeste video’s op Youtube helemaal niet voor 3D gemaakt zijn. Video’s die je dan in 3D kijkt voelen daardoor een beetje goedkoop aan, het 3D-effect komt niet echt goed tot zijn recht (een enkele toevalstreffer daargelaten). Hierdoor wordt de 3D-feature tot iets goedkoops, en krijg je het gevoel dat Youtube toch vooral wil meeliften op de populariteit/hype van 3D. Dat is zonde, want zo worden video’s die op zich goed zijn naar beneden gehaald (je gaat zo’n video toch op zijn 3D-kwaliteiten beoordelen), en ook voor de 3D-feature zelf is het geen goede reclame. Jammer. En dat terwijl een film of video waarin 3D goed wordt toegepast echt boven zichzelf kan uitstijgen (denk bijvoorbeeld aan de film Hugo, of Avatar).